22 december, 2011

Namnlapparna kom

Idag fick jag mina nya namnlappar på posten. Kunde inte ha kommit lämpligare, har bara två stycken kvar av de gamla. Är lite besviken över färgerna på texten. De är mycket blekare än jag föreställt mig. De är så lika så man knappt ser att ena texten står med lila och andra med gul. Får nästa gång ta betydligt starkare nyanser.

Fotot är taget direkt under lampan, annars ser man inte skillnad. Men annars är de härligt mjuka och känns professionella!

Igelkottarna

Yes, tunikan är klar! Så glad man kan bli.
Och ja, den ska bäras med leggingsar under.

Nu har jag sytt allt för i år och kan med gott samvete ta det lilla lugna, låta symaskinen och overlocken ta jullov och fundera lite på allt som ska packas inför resan till H:fors imorgon.

Lyssna gärna till någon mysig julig musik! Själv tycker jag så här i juletider om lugna favoriter som Leonard Cohen "halleluja", eller The Mormon Tabernacle Choir "joy to the world". Också Josh Groban, Michael Bublé och t.o.m Vikiangarna sitter riktigt fint den här tiden på året.

Blir knappast uppdaterat något här på bloggen under nästa vecka, men i början av januari återkommer jag med en bildserie från julen. GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

21 december, 2011

Igelkottar

Köpte det här härliga tyget från Hannan Kangas för en tid sen och är så förtjust i det! Håller på att sy upp en tunika till mig. Hoppas att jag hinner sy imorgon, fastän jag måst flänga runt stan halva dagen. Vill ju ren använda tunikan!


Har paketerat in de sista julklapparna idag. Jösses vad det blev många igen. Ska ännu pyssla lite tillbehör till K:s namngivning. Men det är egentligen bara sista finishen som fattas, sen blir det JULLOV! Är lite orolig om jag kommer att få värsta syrelaterade abstinensbesvären då vi är bortresta en vecka. Nå, ifall det kliar allt för mycket i fingrarna får jag ta och provköra mammas Janome. Men det gör jag säkert annars också.

19 december, 2011

Elefanter

Jag sydde ju tidigare en tunika till mig i brunt elefanttyg (från Jofotex) och häromdagen sa V till mig att hon också vill ha något i samma tyg. Då lovade jag att hon skulle få något i rött. Jag har ren en längre stund haft uppklippt en paita i det tyget, men inte hunnit sy. Nå, idag hann jag.

Efter att ha sprättat upp  halshålet och annars också lite kämpat blev den färdig. Och riktigt bra blev den! Speciellt nöjd är jag med den randiga mudden.

Så sydde jag världen enklaste och snabbaste tomteluvor. Klippte ur trinanglarna från en XL-tröja som jag fyndat på loppis. Behövde endast sy halvbågen med overlocken och så var de klara. Bjällrorna fattas än.


18 december, 2011

Mössa igen

Sydde upp en mössa igår igen. Den blev lite av en mellanstorlek, lite för stor till V, men just lite onödigt spänd på mitt huvud (jag tycker att pipon ska vara lösa på huvudet). Annars var modellen ganska kiva, en s.k. lörppäpipo.


Tyget var lite dåligt i och med att det bleknade otroligt mycket i första tvätten. Ser mer ut som kalsare-tyg. Hmm.....

16 december, 2011

Mössa

Har fått sytt idag igen en del. Men det är hemlisar. Sen sydde jag en mössa, som fick "handmade"-lappen riktigt på snidden. Vet int om ja ska ge den till nån, eller om jag ska behålla den själv. Den blev faktiskt riktigt personlig så där. Och den töjer såpass att den passar både till V, mig och H fastän huvudomkretsen mellan V och H skiljer med 7-8cm.

Imorgon ska vi och hälsa på V:s småkusin som kommit till Finland över julen. Jej!

15 december, 2011

julkorten

Och julkortsfabriken har ju varit lite illa tvungen att rulla på fastän fingrarna inte riktigt är i bästa form. Brukar nog inte lämna julkortsskickandet till sista dagen, men nu blev det så. Fick dessutom göra korten med lite "man tager vad man haver" principen och "äh, nog får det synas att de är hemgjorda".


Materialet räckte till 2/3 av mottagarna. Resten får köpis julhälsningar. Men det är ju också helt okej.

Lilla K tränar lite på att lyfta huvudet och stärka nacken. (Fast ser nu mest ut som om hon sku ligga och chilla).

Om brännskador och sånt

Vi hade syjuntans säsongsavslutnings-knytkalas igår. Vilket var kul! Det som var mindre kul var när jag lyckades bränna tummen riktigt ordentlig och några andra fingrar lite på köpet då jag gjorde glasyren till morotskakan (som H gjort). Idag har blåsorna fyllts med vätska, så jag punkterar dom med jämna mellanrum.


Kom nog ett antal pärrä pärrä då jag lyckades med detta. Nu känns det inte så farligt längre.

14 december, 2011

Rådgivning

V 3 års kontroll 92,4 cm och 15,4 kg.
K 3 mån kontroll 61,5 cm och 6470g. ( + två sprutor i benen och ett rotavirus)

Liten julkortsverkstad på gång i Orrnäs

13 december, 2011

Angående fisktestet

K fick inte någon raivare-gråtattack igår fast jag åt sik. Jippi! Då kan jag med gott samvete njuta av fisk på julen. Idag har hon dock en ordentlig gråtkväll. Stakin.

Saimi prövas

Och här kommer byxorna på modellen. De passar perfekt, ju! Var inte för korta fast jag var lite rädd för det.


Och inte var de för tajta heller fast vår tös har rediga lår. Måste nog hålla med om att detta var ett bra mönster! Kommer garanterat att göra fler sånahär.

Saimi byxor

Fick äntligen sy lite! Velourbyxorna är sydda med Ottobres saimi-mönster. Mönstret är jättepopulärt, men jag tycker de ser ganska korta ut. Väntar på att få se hur dom sitter på V. Kanske man måst lägga längre muddar till nästa par, så blir de lite som yogapants.

Tyget är härligt mjukt (verkar vara bra kvalitet) och köpt från Jofotex.

12 december, 2011

Fisktestet

Sitter och äter rökt sik för att testa om K reagerar mot det via amningen. Vi äter ju så himla sällan fisk då V är allergisk. Men den enda gången jag ätit fisk under K:s livstid, fick hon ett jättegråt-anfall som varade länge och hon hade riktit riktigt sjukt. Ska nu försöka utesluta (hoppeligen) att det var fisken som orsakde gråten.

Jag tycker riktigt mycket om fisk, men klarar mig helt bra utan det till vardags. Nu närmar sig dock julen, och jag vill inte stå över alla härliga fiskrätter om inte jag måste. Så nu väntar vi och ser om det blir en gråtfestival ikväll.

Ännu mer sjukstuga

Vår morgon började med att V kastade upp strax före kl 6. Idag får jag alltså försöka balansera en sjukling och en minsting och min trötthet. Så blir ju tyvärr inte sytt idag heller. Usch då. Har ju såna abstinensbesvär då jag inte alls fått sy under helgen i och med att vi var bortresta. Men, snart!

Här kommer en liten feelishöjare till bild iallafall

Vår lilla tomtenisse på dagisjulfesten

08 december, 2011

Sjukstugan

Blaah, mår riktit rukut sådär passligt till V:s julfest på dagis. Nu får jag stanna hemma istället, och H hamnar skippa sin arbetsjulfest (som förstås är på samma dag och samma tid) för att fara till dagiset med V. De här senaste dagarna har bara varit en massa flyg och fläng runt stan. Inget hinner man sy, och det kliar i fingrarna. Har ju så många ideér som jag vill förverkliga!

Dessutom har jag en som är intresserad av min gamla maskin, men är jättehård på att pruta. Jag är stenhård och sänker inte priset mer. Han vill komma och provköra den ändå. Gud, int orkar jag ha nån här och springa som sen eventuellt ändå inte är beredd att betala det jag begär. Urk.

För att inte bara vara ett klagoinslag så ska jag berätta att Lieblinsstücke har fått in en massa härliga nya tyger som jag vill ha! Billig frakt har de dessutom. Det kliar i klik-klik-fingret också. Frågan är hur länge jag kan stå emot frestelsen.

06 december, 2011

Störd

Är störd på att jag inte får laddat egen bild till bakgrund. Den accepterar helt enkelt inte mina bilder, tydligen har de för lite pixlar men ändå för mycket kB?? Nå, kan ju leka lite med de här andra inställningarna som finns att välja mellan, tills jag blir nöjd. Får vara så här en stund.

Har inte hunnit sy något, V var hemma från dagis igår och jag vet inte riktit vart den här dagen for? Inget har man hunnit göra. Nya tag imårån. Fast det blir nog också ett enda flyg och fläng då. Men oj vad jag väntar på syjuntan imårån kväll! Hoppas få några fina mönster att undersöka.

04 december, 2011

tomteluva

Jag försökte få ihop till en liten baby-tomteluva ti K, men den blev lite sådär halvbra, sitter inte riktigt perfekt. Hade inget mönster att gå efter utan ritade för fri hand. Men mönstret måste nog justeras ännu för att bli bra.


Bak måste jag sy in en hel del, blev ju iofs helt roliga veck och ett speciellt drag till luvan men inget jag sökte efter.


 Och här en sovande liten tomtenisse

Tumppur ti K

Det första jag sydde med nya symaskinen var små tumlösa vantar till K. De sydde jag i butiken, då jag testkörde maskinen och sygubben betjänade andra kunder.

Hade alltså med några restbitar och trollade ihop dessa på några minuter. Den är nog härlig, den nya maskinen!

Okej okej, ska försöka att inte vid varje inlägg säga hur bra den nya symaskinen är...men kan int lova att jag lyckas.

03 december, 2011

Täpinöissä

Dit for skatteåterbäringen och nu har ja min NYA symaskin på bordet! Så ska ja ännu sälja vidare den gamla till någon som behöver den. Borde ännu få helt bra pris. Är faktiskt ganska täpinöissä nu =)

Alltså från detta

till detta

Blir att läsa manual nu då.

02 december, 2011

Den juliga tunikan är här

Fast på flickan ser den mindre julig ut än på golvet. Men det är ju iofs bra, för då kan man använda den också efter jul.

 V tycker den är fin och fickan bäst.
Ärmarna vid kainalon blev lite onödigt tighta, men får duga. Vet till nästa gång att lite ändra på mönstret så att ärmarna blir lite mer vida upptill.
Undrar om jag också borde spänna lite på gummibandet nere vid helman...men tror jag inte orkar göra det. Usch, börjar känna mig febrig. Hoppas jag ändå är i skick att ta ett snack med symaskinsgubben imårån.

Skatteåterbäring

Skatteåterbäringen kom ju förresten idag. Hipp hipp hurra! Nu blev ja glad. För vet ni vad jag ska göra med den summan....uppdatera på symaskinsfronten. En sån här blir det troligen. Pfaff Ambition 1.0


Ska ännu imårån ti symaskinsgubben och fundera, men är relativt säker på att den här följer med mig hem. Haha!

Julig tunika

Igår fick jag en inspirationskick och ritade ett mönster utgående från en fin tunika som V har. Idag har jag sytt den, och den blev superfin! Ska ladda upp bilder bara jag får fotat på modellen.

01 december, 2011

December

Har inte alls haft någon julfeelis än i år, och vet int vad man ska skaffa för julklappar till alla... Men i och med att det nu finns fler julkalendrar överallt som ger härliga rabatter till olika tygbutiker på nätet gör att jag nog faktiskt börjar känna mig lite julig, mysig och glad. Dessutom kommer säkert många nätbutiker att ha flera fina julerbjudanden som jag säkert inte kan motstå. December kan nog bli en månad av många inköp. Klik-klik-klik.

Julfabriken

  Nu har jag äntligen fått avslutat flera projekt som bara egentligen väntat på finishen (dvs att klippa av trådarna och sätta fast namnbanden). Tyget till den rödvita klänningen till K fyndade jag på tygloppiset, hade väl varit ett lakan tidigare. Jag tänkte jag skulle pröva på att göra en klänning och ritade av ett mönster från en velourklänning med ärmar och dragkedja bak. Ville dock varken ha dragkedja eller ärmar, så jag fick börja freestyla lite. Blev nog en hel massa tankeverksamhet för att få det här att lyckas, men med hjälp av tutorials på nätet och tips via ompeluelämää (som är en sluten grupp på facebook) fixade jag detta! 

Vet inte varför bilden vägrar svänga sig rätt väg?!
 Baksidan med mitt improviserade knäppställe.
 Knäppen fattas ännu. Eller har nog knäppen och tång, men den vita plastdelen som behövs till fastsättning fattas ännu. Men den är nog ren påväg med posten (kliketi-klick i en nätbutik). Nedan visas den färdiga elefant-tunikan som jag hade på mig tidigare på bild. Ser ju inte ut som mycket när den ligger på golvet, men den blev riktigt bra.

Och närbild på mitt nuvarande namnband (som fick hamna på fickan den här gången). Oj, vad jag väntar på mina nya namnband.

Fick också fixat lite julklappar till V, pyjamas nummer 1


 och pyjamas nr 2
Är helnöjd. Ser nu att den blåa pyjamasen kanske är lite pojkig. Men strunt i det, det är ju vår flicka också. En riktit pojkflicka då det gäller kläder.