31 januari, 2012

Velourleggings

Det är ju så sakelis kallt därute, man vill ju frysa benen av sig då man insisterar på att gå i leggings den här tiden på året. Fick igårkväll sytt klart ett par svarta leggingsar i velour åt mig och idag testade jag dem genast. Betydligt varmare än mina tunna trikåleggingsar! Mönstret är från Ottobre och sitter riktigt bra. Ska se om jag eventuellt orkar sy in dem lite längs med benen, men kan nog vara att det får duga såhär.

 Är lite svårt att få in nån bra bildvinkel, men dessa får heta duga..
Velouret är beställt från Buttinette (tyskland), lite tunnare velour som passar utmärkt till detta ändamål.

30 januari, 2012

Harmar mig

så oerhört mycket över att jag hittade en riktigt retro, fin, så gott som oanvänd sopptermos för 0,50€ (!) och när jag öppnade bottnet för att kolla hur det såg ut där, flög glaskupan ut (som håller maten varm) och krasades i tusen bitar på golvet. Fick ta termosen gratis hem, och har nu diskat ur den. Men vet nu inte riktigt vad jag ska göra med den. Får väl hoppas att jag hittar nån annan billig termos (tex. en ful en) som jag kan ta glaskupan från.

Nå som plåster på såret hittade jag en fin retro spegel som jag antar är tillverkad av mäkisen kuvastin fastän jag inte hittar något märke i bottnet.

Det är inte en såndär stor väggspegel (som jag förövrigt letar efter) utan en handspegel. Den har tappat en bit av plasten vid ett av kronbladen, och den var helt löjligt billig. Har blivit erbjuden över tjugofaldigt mer än vad jag betalade för den, men tror jag inte vill sälja den, åtminstone ännu.

Födispresent

Svärfar hade nyligen födelsedag och fick till present ett par fleecevantar att dra på fingervantarna då han är ute och skidar.

Dom tycks ha blivit rätt storlek dessutom, vilket ju alltid är lite bättre. Mönstret är modifierat från detta.

29 januari, 2012

En annans skräp...

For en sväng igen till omatori. Där finns helt sjuuuukt mycket saker. Ganska sjabbigt ställe är det ju nog, men ack så fina fynd man kan göra där! Dessutom finns där helt otroligt mycket svenska barnböcker. Har utan att ljuga säkert hämtat hem åtminstone 30-40st härliga barnböcker under det senaste året. Och ingen har jag betalat mer än 2-3€ för.


Idag hittade jag allt detta för en dryg tjugolapp. Den rödrandiga muggen är av samma tillverkare i västra tyskland som den röda servicen jag nyss köpte!! Hittade två fina termosar, varav den ena var helt oanvänd med instuktionslappen inuti (också den tillverkad i västra tyskland). Så den härliga kulramen, en sådan hade vi också då jag var liten. En orange sarvis-skål för 0,20€ och en mulle mullvad bok med 5st samlade berättelser. Gud, vilka minnen! Boken är förövrigt printad i Tjeckoslovakien 1976.

 Gjorde ett fint kap, och haffade en hel drös gamla oanvända knappar för några euro.

 Och så till provbilderna som jag lovade igår.
Får nog ännu ta lite och justera mönstret så vi får det lite lösare kring låren, och eventuellt minskat på rump-rundeln en aning.
Harmar mig lite då jag justerade overlockens trådar och inte gjorde en testkörning utan surrade på direkt. Hoxade sen att en av trådarna var lite onödigt lös, så sömmen syns ganska bra på räta sidan.

 Men K verkar ju trivas i byxorna i alla fall.

Fotisar uttalas [fooootisar]

Hann sy idag!
 Fotisar med samma mönster som de här.
Förstorade lite på måfå, och valde ett stretchigare tyg. Får imorgon se om de passar. Den bruna trikån är från Eurokangas palalaari och det gula svamptyget kanske från Sampsukka? Minns inte riktigt.

27 januari, 2012

Mer burkar

Okej... nu har det hänt något med mig. Kanske lite sådär försiktigt till en början, men nu har det blommat ut på riktigt. Jag är så förtjust i retro och inspireras mycket av fina saker och kläder från 70-talet. Också min inredningssmak har ändrats. Men det är väl bara bra. Nu ett litet test:

 Är det nån som kan gissa vad detta är? Svar fås längre ner i inlägget.
 
 
 Nappade med mig lite plåtburkar från Omatori. Vissa är gamla, andra är riktigt nya.
Burkarna får tills vidare tråmas i köket. Kommer senare antagligen att använda några till olika sybehör.

Och svaret på frågan tidigare är: en köksvåg! Den här är jag nog helt superglad att jag hittade! Fungerar perfekt och är pålitlig (man flyttar manuellt plastskärmen så att mätaren visar på 0 i början). 
   
Dessutom är den huisit fin, och jag har mycket nytta av den då jag säljer vidare tygrester /annat krafs och behöver veta postkostnaderna.
Dessutom kostade den bara 1€. Det ni!

Och så denna:
Se vilken förtjusande kaffeservis jag ropade in via ett nätloppis.
I bottnet står det Waechterbach - W. Germany. Gamla godingar med andra ord =)

Oj oj, man kan inte annat än sucka av glädje.

Retromeininki

Detta ska jag ägna min närmaste sytid till. Har klippt ut ett par leggings i svart velour. Får se vad det blir, är ett oprövat mönster för mig. Har också klippt ett par fotisar till K, som snart måste sys ihop så hon ännu hinner använda dem.
Mitt stora kommande syprojekt ska jag först testa i ett randigt lakan.
  
Kommer alltså att sy en vårjacka till mig

Och detta är tyget jag kommer att använda. Tampellas cook collection tyg från 70-talet, som är oanvänt och direkt från tygpacken! Nu får vi bara hoppas att tyget faktiskt räcker till, vilket det borde göra. Och så måste jag ännu skaffa tikkivuorikangas till fodret. Kunde också bara ta ett lakan som foder, men vill få lite mer stadga, så tror att tikkivuori (vad heter det på svenska?) passar bättre.


25 januari, 2012

Burkar

Hittade några fina plåtburkar som jag nappade med mig från loppis.
Nu står de fint radade på en hylla i köket.

Det fula saltkaret förknippar jag med alla mina barndoms somrar som vi spenderade ute på Villinge i helsingfors skärgård. Jag får såna sköna och härliga sommarfeelisvibbar av det att det är inte klokt. 0,30€ är ju inte heller fy skam.

24 januari, 2012

Äntligen lite resultat

Fick äntligen färdigt ett par halarbyxor igår (det populära mustikka-mönstret från Ottobre). På tok för storä är de (strl 74), men K växer ju så det knakar. Snart är de alltså passliga.

K får vara modell då hon vuxit lite i dem.

Sen sydde jag ett par roliga sparkbyxor, heter det så? Vi kallar dem för fotisar.
Det gula randiga är återanvänt från en Marimekko t-shirt. Det svartvita köpt från kestovaippakauppa.
Här har jag tråmat in K i byxorna för en visning, men vi får nog hoppas att hon som får dem är spinkigare runt låren. Marimekko-tyget stretchar inte just något, och de här fotisarna passar int alls en knubbis.
Mönstret på dessa roliga sparkbyxor är från Ukuli:s blogg. HÄR! Kommer definitivt att fixa mer sådana, i lite stretchigare tyg dock.


22 januari, 2012

En kväll ut

Fick fara barnfritt på bröllopsfest igår. Det var jätteroligt, och riktigt välbehövt. Har inte hunnit sy. Men har varit på loppis igen några varv.

Den här fina grytan made in the nederlands fick komma hem till oss. Synd att locket fattas, men ack så fin ändå!

Även dessa retro-skallror tog jag med hem, men de är redan påväg till nya hem hos samlare.

Ska idag sy lite. Måste. Hinna. Sy.

19 januari, 2012

Ofrivillig paus

är just det vad jag haft den senaste veckan. Har alltså inte hunnit med något, speciellt i syväg. Har ännu osytt de haalaren jag klippte upp för två veckor sen på syjuntan. Och en massa annat på hälft känns det som. Ett par velourbyxor, som bara skulle tuunas litegrann (sätta in fickor) blev till ett megasprättarprojekt som tog upp en hel jävla massa tid. Nå nu är de i användning.

 Sorry för den usla bildkvaliteten, men skönsköna velourbyxor handlar det om ivarjefall.

Var en sväng till Fyndis och hittade några fina saker.
Riktigt nice dynöverdrag (5st)
Lite lakan och tyger. Den gula uppe till höger verkar vara något vintagetyg. Härligt mjukt är det! Och så är jag ju tydligen lite svag för ränder...
Ett gammalt bordspel (för 1€)
Och sen ett sånt här nyckelskåp i trä. Inuti finns fem spikar för nycklar. Vet nån varifrån den här kommer? Eller vem som tillverkat den? Ser bekant ut från barndomen, men kan inte sätta ihop två och två. Mycket fin fast lite sliten. (Och jag som i vanliga fall undviker blått är lite förvånad att denna kom med mig hem) Fast för 1€ så är den nog välkommen.

Nu måst jag väcka K. Ska iväg till frissan, sen och hämta ett par begagnade skridskor till V och sen ännu ett varv via vårt loppisbord för att lite städa upp det och hoppas att det varit bra åtgång.

13 januari, 2012

Snart

Är det 1000 enskilda sidvyer på bloggen!

Träpinnar

En dag för inte så länge sedan fick jag ett paket med pinnar.

 Som igår blev det här

Och idag fick jag äntligen syrullarna på plats. Den här är handgjord på beställning. Och behändig är den! Nu får den stå på bordet, men senare ska jag spika upp den på väggen. Roligt att direkt se sina trådar och de olika färgerna.

På syfronten har det inte hänt så mycket, eller tja sprättat har jag. Vi ska bort i helgen, så blir till att sy först nästa vecka.

10 januari, 2012

Måtten

Den här lilla dregelfian är inte så liten mer.

4 månaders kontrollen visade på dryga
7kg och 64cm.

Och här är version två i dregellapps fabriken. Stretchfrotté ovanpå och velour under. Fästning med tarraband. Den här känns lite behagligare mot ansiktet fastän den är våt.

Har hunnit rensa lite mer i skåpen och ska föra vidare det till loppiset imorgon. Det känns bra att få bort en massa onödigt krafs från knutarna.

09 januari, 2012

Dregellapp

I och med att minstingen dreglar så otroligt mycket behöver vi dregellappar. På sy-lan fick jag några mönster och testade igår att sy ihop en. Men den blev nog huisigt stor. Måste lite förminska nästa lapp. Till den här sätter jag bara till fler knäppen så man kan justera halshålets storlek.

Tänkte inte riktigt då jag klippte ut lappen, för jag klippte först bara ut halva framsidan. Därav en skarv i mitten. Men den skall alltså inte vara där enligt mönster. På framsidan trikå och baksidan velour. Tror att jag ska laga nån med stretchfrotté på övre sidan i hopp om att den skulle suga i sig dreglet lite mer. Trikået blir ju dyblött mot hakan, men velouret på undre sidan har nog hållits torr.

Haha! Hur har jag riktigt tagit det här fotot? Hon ser ju ut som hon sku drunkna dit under dregellappen.

08 januari, 2012

Sy-lan


Så här såg det ut då mammorna fick skapa i lugn och ro. 14 st kreativa människor och ett ihållande symaskins-surr.

 Fick själv ritat av flera mönster, som nu väntar på att bli prövade.

Tragglade en hel del med amningströjan och sprättade i flera omgångar, men helt bra natt-amningspaita blev det. Nu vet jag vilka förändringar krävs för att göra den nästa ännu bättre.

På avigan finns alltså luckor sydda i coolmax som för fukt vidare till nästa lager. Innanför luckorna sätter man amningsskydd. Måste ta och sy mer sådana, och tillräckligt stora så de inte åker omkring i fickorna.

Modellen är i samma stil som Boob:s amningspaitor. Idén med collmax-luckan har jag lånat från bloggaren Maitotyttö (som förövrigt syr jättefina amningspaitor!) Se själv på hennes blogg HÄR.

Det andra som jag fick färdigt under sy-lan var dessa gardiner. Tycker om mönstret och det passar bra till vardagsrummet!

Har bokat ett bord på suvi-loppis och skall få rensat lite i skåpen. Skönt. Har inte förr haft bord på nåt loppis, så vet inte alls vad man kan förvänta sig för åtgång. Ordentliga loppis-priser har jag åtminstone satt.

05 januari, 2012

Suvi-kirppis

levererade igen! Fast många bord var tomma, hittade jag riktigt fina saker. Är helnöjd!

 En yllerock för 8€

 Lacostes topp 0,50€ som jag tänker göra om till en mössa eller paita eller något.

 Syböcker och faktiskt en bok om stickning också. Tillsammans 2,20€

 Flera handarbetstidningar med kivoga mönster i.

Och det bästa fyndet! Härliga retrokoppar, 4st större och 2st mindre. Hela astiaston ynka 2€!

 Vi hittade en stor påse med restgarner för 2,50€

Som kom genast i användning, här pysslas det för fullt. H får ett fint konstverk då han kommer från jobbet.
Dessutom hittade jag ett par Nokia gummistövlar ti V. Och allt detta kostade just över tjugolappen!! Nu har man bra fiilis, och bättre ska det bli då jag får fara till sylan om nån timme!