22 juni, 2012

Abstinens

För att tämja mitt abstinensbesvär (hade ingen syjunta i onsdags) måste jag ta och sy en liten quickfix. Blev en av H:s gamla gratis T-shirts som fick agera plåster.

Hel, ful, smutsig gammal T-shirt.
Sönderklippt, overlockad T-shirt på förändringens väg.
Gratis T-shirten hade givetvis ett logo. Som jag gömde med denna snabba rosett.
 
Nere i kanten sydde jag en bit band över smuts som jag antog var målfärg. Men antagligen bara är tandkräm.
Bad H att fotografera. Detta blev resultatet. De här T-shirten är nog bästa tuuningprojekten eftersom de är så snabba att fixa, och supersköna att använda. Sitter i skrivande stund med nya plagget på, och midsommarfiilistelee.

Glad Juhanni!

20 juni, 2012

Inte riktigt som på strömsö

En trikålippis till K.
Den här lippisen är en likadan som den blåa jag gjorde till V. Tog lite på fri hand och förkortade höjden på mössan så den inte skulle komma så långt ner över öronen.
 Uppifrån ser den riktigt fin ut...
 Men här börjar det redan gå lite snett...
Och här ser K ut som värsta landepaukkun eller nån peräkamarinpoika. Nä fy. Hon som är en så söt liten tjej. Den här far definitivt till dockornas klädlåda.

16 juni, 2012

Kryp

som i att komma sig framåt, inte som i smådjur. Det är alltså det K har hiffat hur man gör. Just for the record.

Fodral

till mitt impulsköp.

Tyckte att min nya telefon skulle behöva lite skydd då den åker runt omkring i väskan.
Så jag klippte upp några bitar lite på måfå, strök tukikangas på tygbitarna och sydde ihop.
Den blev perfekt! Pricken över i:et var de gröna knäppen jag råkade ha hemma. De fina tygen har jag fått av mina syjuntevänner i Vasa. Älska!

Kokkola SPR

Vi tog en sväng till Kokkola idag och loppade lite på röda korsets loppis. De råkade dessutom ha ett uteloppis på gården framför SPR, så vi kikade lite runt där också. Jag hittade en gammal kaffeburk som jag tog med mig hem. Men har inte kommit ihåg att fota den. Resten av fynden är dock dokumenterade.

Tre stycken fina påslakan och två dynvar. Har inte bestämt om de skall till användning eller till tyghyllan.

 
Och se på denna! Vilken härlighet! Det var kärlek vid första ögonkastet.
Nu står den finfina lampan brevid min syhörna och lyser upp tillvaron.

Konfirmation

Vi var på konfirmationsfest förra helgen.
Konfirmanden fick en liten börs till gåva.
 
Allting förutom knäppet och namnlappen är återanvänt material.
V hade på sig sommarklänningen jag fixade på sylan. Klänningen hade onödigt stort halshål och hål för armarna. Om jag orkar kanske jag tillägger en liten spetskant i halshålet för att minska det lite. För V dög dock klänningen som den är nu.
På syjuntan i onsdags sydde jag upp ett par leggings till K. Men. Jag har nog tydligen inte insett HUR knubbig vår bebis är. Mönstret är eget, och skall DEFINITIVT ändras.
Dessa får strax fara vidare... till någon lite smalare bebis.

09 juni, 2012

Oväntat inköp

Jahapp, har idag varit och spontanshoppat. Jag uppdaterade mig till 2000-talet och skaffade mig denna. (fast med vita skal)



Kanske på tiden. Ursäkta redan i förväg om jag ringer fel eller skickar konstiga mess eller dyl. Ni får ha överseende. Och jag brukar nog lära mig snabbt. Oftast. Får se vad Lumia 610 har att ge.

08 juni, 2012

Syjunta kickoff i Nedervetil

Vi sparkade igång syjuntan i Nedervetil i onsdags, och nog var det ju precis det det skulle vara! Avslappnat, roligt, kreativt och sköna diskussioner med likasinnat folk. Mera sånt! Och det blir det ju absolut. Nästa onsdag igen!

Jag fick faktiskt också sytt lite.
Den här trikålippisen sydde jag enligt denna beskrivelse. Lippisen är dock inte vändbar utan endast sytt i ett lager trikå.
Kovikkeen i lippan är något riktigt superhårt material som jag köpte från HH-kangas. Overlocken ville inte alls samarbeta när jag körde över skärmen. Tur att symaskinen ändå gick med på lite samarbete. Den här tror jag nog kommer att användas mycket i sommar.
Denna retrokeps har jag redan visat tidigare. Spände gummibandet, så nu sitter den bra på huvudet.

Det är många som har sytt en sk. "infinity dress" på senaste tiden, och jag lät mig bli inspirerad. Idén med klänningen är alltså att man kan knyta övre delen på en massa olika sätt. Klänningen består alltså av en kjoldel och två långa band som knyts fast på övrekroppen. Här är en version:
Tutorialen finns här, och jag har också kopierat länken till min tutorial-sida här på bloggen. Tygen köpte jag från palatupa i Kokkola.
Axelbanden är 2,20m på min klänning, men skulle gärna ha fått vara snäppet längre. Tyvärr var det här den längsta biten i butiken.
Jag sydde en tub fast i klänningen så den är lite mer täckande än en med enbart axelband. Här är en annan version av hur man kan knyta ihop övre delen.
Märkväl att jag bara hafsat ihop och knutit i en hast. Bh-banden kan man ju också med fördel lämna bort.
De suddiga bilderna beror idag på att kameran inte hann fokusera före bilden togs med självutlösare.

Har också hunnit fara till Agatha-loppiset i Kokkola där jag gjorde riktigt fina fynd.
Eller vad sägs om dessa! (sammanlagt under 15e)

03 juni, 2012

syLAN, våren 2012

Nu var helgens syLAN i Vasa över. Härligt att få sätta sig ner med likasinnade, vara kreativ och sy tillsammans med resten av gänget i ett helt dygn. Frukosten på 1r + kök var dessutom pricken över i:et, och definitivt ett ställe att återkomma till. Hox! Alla mammor, man slipper in till cafeét också med vagn!

Men så till bildbevisen:
Sorry, ser nu att alla bilder är lite grumliga, kollade inställningarna på kameran (V har ju börjat fota med den också, och hon trycker lite hur som helst på knapparna) men allting ser bra ut. Kom på att ta en titt på linsen. Hmmm... ett stort fingeravtryck rakt på linsen....förklarar ju saken.
Tjejerna in action
Min syhörna
"Utsällningsbordet" svämmade strax över.
Den här härliga puffärmade paitan sydde jag till V. Mönstret är ur OB 3/2012 och heter Hoops. Paitan är inte sned fastän den ser ut så på bilden. Tyget är beställt från tyskland.
En provbild. V godkände paitan direkt.

Sydde också upp en lippislätsä med mönster härifrån. Bilden vägrar svänga av nån anledning.
 
Skall ta in gummibandet i nacken. Är lite onödigt lös på henne.

Och så till sommarklänningen Kerttu från OB 5/2009. Tygen från loppis (påslakan och gardin i sina tidigare liv). Den här blev riktigt fin, är mycket nöjd. Men attan vilken jobb det var! En hel jäkla massa småpåtas, och det tog nästan halva syLAN att sy upp den.
Så. Vi får hoppas att V också använder den. Hon har inte ännu viljat pröva den.
Och sist men inte minst (och egentligen det första och största jag sydde), dessa härliga äppelgardinerna till köket. Riktigt fina sommargardiner man blir glad av att se på!
 

Mys.