24 november, 2012

Bambu

Som jag redan konstaterade i inlägget från hanverksmässan i Tammerfors, så verkar Bambu vara inne och helt rätt just nu. Inspirerad av det har jag ikväll sytt upp bambudisktrasor till oss. Ena sidan är bambustretchfrotté, andra sidan bambuneulos. Ska ta i bruk och se om det är så bra som det sägs.
Efter en snabb testning på köksbordet, ser det i varjefall mycket lovande ut! Känns sköna i handen och torkar bra upp.

23 november, 2012

Balaklava ti K

Nu har jag ritat balaklava vol 1. till huvudomkrets 47. Och mönstret är riktigt passligt på bredden då man har tyg som stretchar lite mer. Nu använde jag merinointerlock (jättestretchigt) som foder och velour (lite stretch) som yttertyg. Yttertyget borde ha klippts med betydligt större sömsmåner för att sitta bra. Så jag tog och sprättae upp sömmen på bakhuvudet av yttertyget och satte in en remsa med reflextyg (stumt). Till foderhuvan behövde jag inte göra några justeringar. I mönstret hade jag också ritat onödigt höga utringningar för axlarna, så jag sydde in bitar av merinointerlocket. Slutresultatet är helt bra, och mössan kommer definitivt att användas. Ska dock rita om mönstret nu då jag ännu minns vad jag vill ändra på, och hur mycket.

Svårt att få bra bilder då det första hon gjorde var att försöka dra av sig mössan innan jag ens fick kameran fram.
 Reflextyget på bakhuvudet
Här ser man att merinolapparna vilar på axlarna som jag vill.
Bakdelen blev lite kortare i och med att jag klippt snäppet för kort reflexbit.

18 november, 2012

Tammerfors hantverksmässa

Var på en inspirerande utfärd till Tammerfors igår. Roligt att se och träffa folk som är kreativa. Saknade dock utbudet på tyger. En hel del stands med stumma tygbitar för quilting fanns. Inget jersey, inget stretchfrotté, inget velour. Endast Muru-neulos. Och det haffade jag åt mig förstås. Genast jag kom in genom dörren letade jag rätt på deras stand och satte kurs mot dem. Några tygbitar fanns ännu kvar. Och jag köpte två.

 Finfina Muru-neulokset
SeriMeri hade fina börsar och bambutrasor. Bambu verkade förresten vara en ganska stor hit på mässan, var och varannat stand hade något i bambu att erbjuda.
TaikaHali sålde bl.a. uppstoppade hundar och katter och fina mössor med (mauri mäyris) taxar på enligt egen design.
Kökshanddukar, börsar och väskor av Pisamadesign. De här var superfina. Mönstret på bilden heter Tram (logiskt nog). Tyvärr kom jag mig inte för att kolla om det fanns Pasila.
På flera ställen såg man dessa stumma tyger, många av Robert Kaufman. Det här fotot togs vid lankakauppakujes stand.
Onnela design hade underbara produkter både i papper och tyg.

En hel drös med snören hittade jag hos Belles. En massa annat fint hade hon också, men några meter pompulasnöre kom med mig hem.
Hos Kierti fastnade jag för de glada kökshanddukarna med mysiga motiv. Hon sålde även bambu och hamptrasor.

Hämeen Tekstiilituote hade tagit med sig "några" tygbitar. Varav ett följde med mig hem.
De här börsarna från Naavalainen var speciella, tyget är kraftigt bomull. Försäljaren berättade att hon målar tyget och sedan trycker bilderna. Och tittar man noga på börsarna ser man ju faktiskt penseldragen. Härliga figurer dessutom.
Och det som kom hem med mig var det här. En riktigt passlig mängd och en salig blandning. Men jag säger nog det, tur att jag inte stickar eller virkar. Kunde ha blivit en dyr resa då.

13 november, 2012

en liten börs

Behövde en liten börs till småpengar då jag skaffat mig en plånbok för kort som inte har utrymme för slantar.
Den här blev så improvisatorisk att jag både glömde bort att sy in namnlappen och en "lenksu" med KAM-knäppe så att man sku ha haft möjlighet att knipsa fast börsen tex inne i väskan.

11 november, 2012

Flunsig syinspiration

Har blivit slagen av en riktigt ordentlig flunssa som gör att jag är snorig som få, får svindelattacker och temperaturen pendlar mellan stegring och feber. För att inte glömma värken i kroppen. Såhär har jag mått hela helgen. Och i detta tillstånd får jag världens syinspiration!??! Så jag börjar sy. Min väninna har nyligen fyllt 30 år och den här ska hon få som en försenad gåva.
 
Syinstruktionerna för denna triple-zip poutch hittar du här samt under fliken med tutorials.
Börsen är rätt så arbetsdryg och tidskrävande med många olika moment. Men ack, så bra den blev.
Ett tag funderade jag i mitt flunssiga sinne om jag överhuvudtaget skulle ge bort den, börsen blev så fin.
Men kom fram till att jag får göra en egen till mig själv. Väldigt behändigt med tre olika fack, allt får sin egen plats liksom.

08 november, 2012

Syhörnan

Det behövdes lite mer ordning i syhörnan, inget fick plats och alla tillbehör låg huller om buller på bordet och i byrån. H bar ner en gammal bokhylla från vinden, och den får tills vidare agera som sytillbehörshylla brevid sybordet.
Är ännu smått skeptisk till huruvida gummibanden och snören får vara på plats i plåtburkarna på nedre hyllan. Vi får hoppas det, vet inte om jag orkar börja städa upp efter K:s skattjakter i längden.

En annan sak positiv sak (förutom att allt har fått sin plats) är att jag hittade några tillbehör jag glömt att jag äger. Lite som att shoppa i sitt eget förråd. Gratis och bra.

07 november, 2012

yogapants

lite modifierade sådana. Hade en meter vit ganska tunt velour som jag inte hade en aning om vad jag skulle andvända till. Varför har jag köpt det? Var redan påväg att slumpa bort det på kangashamsterit, men kom på att jag ville testa göra yogapants.
Och de är ju bara för sköna att ha på sig alltså! De här kommer att bli mina favorithemmabyxor så fort K blivit så gammal att man inte behöver mata henne.
För har jag på dessa vid matbordet i dagens läge, är de inte vita efter det. Sign. "veckans meny på mammas knän"

Pupun

Köpte härligt lakanstyg av PaaPii och sydde påslakan till flickorna.
Storleken på lakanen är 120x160cm. Baksidan är av vitt lakanstyg.
Lakanen blev just så härliga som jag hoppades! Måste säga att de var förvånansvärt arbetsdryga, men definitivt värt mödan.

Små bitar blev kvar, kommer säkert att sy nån slags börs eller fodral av dem. Vill definitivt utnyttja hela tygbiten.

05 november, 2012

Taikametsä

heter det här stretchfrottéet som är specialtillverkat av och åt intresserade i facebookgruppen Ompeluelämää. Två meter köpte jag, och här är det första som jag sytt upp av tyget.
Satte in en riktigt mörkblå resår för att skapa lite kontrast. Mönstret till halarbyxan har jag fått av en syjuntis och är i ca storlek 80.
Har skaffat mig KAM-knäppen och har gått och blivit riktigt förtjust!! De här är ju mycket finare än Pryms metallringsknäppen. Köpte en startkit med tio olika färgers knäppen och tång med tillbehör. Blev faktiskt så frälst så jag lite leker med tanken på att ta in KAM-knäppen till SoMines sortiment. Men det är nu ännu bara en tanke.
Här sitter lillen i sina nya byxor. De är nog ännu redigt för stora, men man får ta i beaktande att K ännu är storlek 74 och byxorna större.
Tycker även att armhålan är onödigt stor, borde kanske ha spänt resårbandet mer då jag sydde. Av nån orsak har jag bara en minnesbild av att man inte ska spänna resåren när man syr sånahär? Men kanske jag missminner mig?
Modellen bakifrån.

04 november, 2012

mönster prövningarna

fortsätter. Den här molnmössan i velour med merinointerlock till foder blev en riktigt fräsch kombination till färgen.
Tyvärr blev den för liten för V och för stor för K. Dessutom är den snäppet för hög i pannan. Skulle dock kunna fungera för använding i vagnen. Men jag kommer nog att sätta vidare den.
Balaklavan hamnade alltså än en gång under operation och retuscherades till detta. Nu börjar den se ut som jag vill. Den sitter riktigt bra på V:s huvud (ho 51cm) och stiger inte upp i nacken.
Jag sydde in en liten bit reflextyg uppe på huvan. Denna har också kombinationen velour och merinointerlock. Ska ta och minska mönstret så jag får sy upp en passlig till K med en huvudomkrets på 47cm.
Ville själv också testa hur merinointerlock känns som foder. Och det är faktiskt superskönt. Här har jag kombinationen merino + fleece + interlock. Varmt och skönt för öronen.
Dessa mysiga molnbyxor är (mammas) favoriter för tillfället. Mönstret är mitt eget, och nu sitter byxorna alldeles ypperligt bra!
Långa muddar förlänger användningstiden.