26 februari, 2013

extempore blus till mig

Hittade det här häftiga tyget i EK:s tyglåda för dryga 7e. Det är nån sorts viskosblandning, känns skön mot huden men är lite skeptisk till om den är sval att ha på sig eller om den inte alls andas. Tanken var att jag skulle sy en blus med lepakkoärmar. Men det blev helt galet.
Nä fy, jag passar absolut inte i såndär ärmar. Så tog tag i saxen och klippte bort en bit till av ärmarna.

Hela blusen är bara klippt till på måfå, inga mönster, bara tyget vikt dubbelt så att halshålet och ärmarna ligger mor vikningen. Halshålet klipptes ut. Blusen prövades, något behövdes på framsidan. Rafsade ihop lite rynkor och sydde några stygn.



Nåja, nu börjar det mer likna en blus jag kan använda. Ärmarna är ännu lösa mot kroppen, lite fladdermusaktiga, men spända ute vid fållen. Ja eller ingen fåll finns ju. För jag har inte gjort något till kanterna. Tyget sprättar inte, lätt som en plätt med andra ord.

 Närbild på den ihoprafsade rynkningen.
Det som är kul med den här blusen är att man kan variera längden på den bara genom att dra upp den lite mer eller mindre.

25 februari, 2013

Hjärtbody och -byxa

Nu har jag fått sytt klart dessa härliga plagg till K, som kan användas tillsammans eller enskilt. Oj jösses vad jag gillar färgerna!

Bodyn är gjord med samma mönster som denna. Halshålet förstorade jag efter förra bodyn så nu borde den sitta perfekt.
Mönstret till byxorna har jag i tiderna fått av en syjunttis, men jag har ändrat radikalt på det, så slutresultatet är egentligen ett helt nytt mönster.
Halshålet på byxorna ska jag ännu göra lite djupare till nästa version. Visst blev appliceringarna söta!

Bodyn sydde jag i storlek 86 och byxorna i storlek 80 +mudd.
 Till sist en bild på hur plaggen ser ut tillsammans. Nöjd. Mycket nöjd. Det är vad jag är.


*****

Hann ta några foton av K med de här finheterna på sig.
 Oj vilket godis för ögat.
Ja, jag tycker definitivt om dem!

24 februari, 2013

Pirater och äventyr

Det här ljuvligt mjuka velouret har fått marinera en stund i tyghyllan. Men idag har jag satt saxen i tyget och trollat fram ett par finfina mjukisbyxor till V.

Färgerna på tyget är fräscha och motivet fräsigt. Ett riktigt piratäventyr.
Mönstret är det gamla fungerande Saimi-mönstret, nu i storlek 110 på bredden och 116 på längden.
Färgen på mudden är perfekt, och jag gillar otroligt mycket den här nyansen på orange. Alltså kolla in färgen!! Mudden köpte jag i samband med beställningen från Ainola, som jag nämnde i förra inlägget.

Till sist ännu en provbild. V tyckte genast om byxorna och de ska självklart på imorgon till dagis.

PS. På tal om Ainola har jag snart sytt klart en uppsättning plagg som blir riktigt superfina, av deras härlig stretchfrotté.

22 februari, 2013

body i stretchfrotté

Hej hopp! Köpte en hög med alldeles underbar enfärgad stretchfrotté från Ainola (det är nästan så jag vill hålla deras hemsida hemlig så inte deras tyg tar slut). Materialet är just passligt tjockt, inte för tätt vävt. Det passar ypperligt till att sy byxor och paitor och bodyn av. Och det är just det jag ska göra.

Först ut testade jag ett för mig nytt bodymönster från Ottobre (6/2012). Kisuli heter mönstret och passformen på den är riktigt bra! Halshålet blev onödigt tajt, ska ta och klippa bort resåren och bandkanta pånytt.
Ska också minnas att göra halshålet lite större på mönstret. För fler bodyn i samma mönster kommer jag definitivt att sy upp. K använder storlek 80 på vanliga bodyn. Den här ritade jag i storlek 86 och klippte ut utan sömsmån.

20 februari, 2013

vinter och sommar

Fick äran att bli Gudmor till en bedårande liten flicka C i helgen. Till henne hade jag redan en god stund på förhand sytt upp ett par tossor och vantar att ha ute i vagnen då hon sover. De är riktigt vintervarma då fodret är merinoull, mellan finns ett lager fleece och överst ett fint klövertyg i velour.
Modellen till tossorna är mallade efter några gamla tossor vi har använt till K. Vantarna ritade jag ut på högt.
Nu har det ju äntligen börjat bli lite längre dagar och solljuset känns mer än välkommet. Jag hängde upp en fin bit tyg på väggen i väntan på våren. Trycket på tyget kanske ter sig lite höstigt, men de härligt glada och starka färgerna passar bra in nu på vårvintern. Dessutom piggar väggboningen fint upp min syhörna.
När vi nu tänker i årstider, så är ju sommaren snart här igen (härligt!) och jag har en massa ideér om vilka olika sommarplagg jag skulle vilja hinna sy upp. Vad jag sist och slutligen kommer att hinna med är en annan femma. Men dessa capribyxor (eller kanske de heter high-water byxor?) var nu första sommarplagget för den här säsongen. 
 
Byxorna är av samma underbart mjuka trikåtyg som t-shirten till V. De blev lite onödigt låga i midjan, men blir antagligen en succé i sommar trots det.

12 februari, 2013

T-shirt

Var på Me&I party idag och inspirerades av den färgglada kollektionen. Det riktigt kliade i fingrarna när jag kom hem, så jag plockade fram ett fint tyg som passar bra till en fräsch t-shirt. Mönstret är från nån gammal Ottobre och heter Hoops, storleken på mönstret var 104, men jag klippte till ordentliga sömsmån, förlängde nertill och satte in en storlekslapp på 110. Puffärmarna ger det där lilla extra.

Fin till våren, visst! Kanske V tillochmed vill ta på sig den imorgon inför dagisfotograferingen.

Jag är en lite krånglig kund då det kommer till att köpa barnkläder då jag alltsom oftast tänker att jag själv kan sy upp liknande plagg för en lite mindre slant. Men idag köpte jag faktiskt ett plagg från Me&I. Fast det var ju till mig själv då. Det blev ett par snygga jeans.