28 augusti, 2013

mössor

Jag är ju som känt en liten frusiprupp som jämt har kallt. Vill gärna ha det varmt åtminstone om fötterna (yllesockor) och axlarna (stor kofta eller halsduk). Snart blir det även dags att gräva fram mössorna ur gömmorna. Men mina gamla mössor har varit i så hård användning att jag kände att det var dags för en liten uppdatering på den fronten.

Den här pipon är i enkel trikå. Mönstret är eget, lite pös bakpå. Men den är lite för spänd för mig. Jag vill att mina mössor ska vara lösa. Får annars lätt huvudvärk. Så den här kommer jag inte att använda. Kanske jag säljer den. Kanske jag ger den till flickorna då de blir lite större.
Ritade alltså ett nytt mönster. Den här är av enkelt stretchfrotté (från EK:s stuvbitar). Satte in en dubbelvikt kant. Och den här är SUPERSKÖN! Passar dessutom mitt huvud betydligt bättre då den är lös och pösig runtom. Sådana här blir det definitivt fler av.

27 augusti, 2013

fint till väggen

Nånstans i nån blogg såg jag att Marimekkos Kulkue-tyg hade hängts upp som en tavla. Nån tid senare hittade jag mig själv i Marimekko-butiken frågande efter tyget så jag kunde få se det live.
Just då var det slut men ägaren beställde in lite mer eftersom det tydligen är ett tyg som "alltid går åt". En tid senare fick jag sms om att tyget kommit. Gick och kikade. Strosade runt på stan några timmar. Gick in till Marimekko igen och kom ut med tygbiten i kassen. H fick således i uppdrag att snickra ihop en ram enligt givna mått. Sen var det bara att stryka tyget och nita fast det.
Och nu har vi en mäktig tygtavla som heter duga! Den här blir man glad av att se på.
Här får man en lite bättre uppfattning om storleken på tavlan. Bara renoveringen är över ska vi leta fram en paradplats för tavlan med en väggfärg som gör tavlan rätt.

25 augusti, 2013

ridbyxor

Var på Me&I visning förra veckan och kom inspirerad hem därifrån (igen). Där var ett par pösbyxor som jag velade fram och tillbax emellan, visste inte om de skulle vara något för oss, om de skulle passa K eller inte.
Byxorna beställdes inte (tog ett par andra istället) men jag ritade upp ett mönster på fri hand som är direkt inspirerad från hängbyxorna. Men alltid blir det inte precis som man tänkt sig, proportionerna blev lite fel och de här blev snarare ridbyxor.
Men ack så söta! Skall dock ta och modifiera mönstret så jag får det att stämma överens med min vision.

16 augusti, 2013

Möbel-tuuning

Vi har ett lundia-hyllsystem som följt med mig från mitt barndomshem. Ni vet de här fula men hållbara träfärgade hyllorna. Jag var påväg att göra mig av med hela högen och speciellt ett jättefult lundia skåp som vi nåttag använt som tv-bord.
Hade tagit en (!) bild på det fula skåpet i orginalfärg och skick, men lyckades radera just precis den bilden från datorn. Nå ni kan föreställa er skåpet i samma träfärg som plankorna på övre bilden och med fula runda träknoppar till handtag.
Jag fick till all lycka en vision av ett knallrosa skåp till flickorna. Och tänkte att det åtminstone lönar sig att testa och se om det blir till något. Först grundmålades skåpet.
Och sen smätte jag på den knallrosa färgen i 3-4 lager.
Sist men inte minst letade jag på säkert 5 olika ställen innan jag hittade handtag jag ville ha. Vita plasthandtag med trattform. Gårr-lyckat!

Och resten av lundia-hyllan får faktiskt också stanna kvar hos oss. De ska bli förvaring i förrådet.

13 augusti, 2013

Grönt till K

Jag tycker om kombinationen grönt och pink. Till vår yngre dotter då. Den äldre undviker helst pink och andra "flickfärger".
Här har jag utgått från Ottobre mönstret Brave Firemen och förlängt mönstret till en tunika. Var det tänkt. Det här blev dock mer i längd av en klänning. Men det duger det med. För att lite tona ner färgerna i klänningen satte jag in en olivgrön mudd som går i samma nyans som tyget. Fast murrigare då.
Och så ett par gröna sköldisbyxor till K. Mönstret är igen eget. Till V:s sköldisbyxor sydde jag brunvitrandig mudd, och till K valde jag en färgglad rödvitrandig mudd.

12 augusti, 2013

Maxiklänning till en stump

Fick en vision då jag såg en svartvit maxiklänning på en av mina bekanta som är ungefär lika lång som jag. Ja, snäppet kortare faktiskt.
Har alltid tänk att maxiklänningar inte fungerar på korta människor. Men visionen och inspirationen ville inte släppa.
Det här var den sortens projekt som verkligen inte gick vägen. Så gott som allting har jag fått göra om, ändra, sprätta, köpa mer tyg, sy fast igen, klippa kortare...
Men slutresultatet är jag nöjd med. Mer än nöjd faktiskt!
Förutom att klänningen är fräsch, luftig, bekväm och fin känner jag mig ganska lång i den. Vilket ju inte skadar. Tyget är singeljersey från EK:s stuvbitslåda. Kostade kanske kring en tia?

11 augusti, 2013

byxor behövs

Det gröna stretchfrottét med skölpaddor på är från Sampsukka. Tyget är ett av de första jag köpte. Har med andra ord marinerat rätt länge i skåpet. Men nu fick de bli byxor till V.
Det shockrosa elefantjerseyt är från Eurokangas. Jag vet inte egentligen varför jag köpte det. Kanske det skulle passa bättre som material för en pipo.
Till buntar använde jag restbitar från nån överbliven trikå, och orange resår vid midjan. Ful-fina är kanske rätta ordet för dessa. Perfekt att krylla omkring i gräset och trampolinen med, med andra ord.
Modellen på V:s byxor är Ultimate Casual från Ottobre 4/13. Strl 110.
K:s elefantbyxor är gjorda med eget mönster.

10 augusti, 2013

somrig bomullsklänning

Ville testa sy en tunn sommarklänning till K.
Modellen heter Katariina och är från boken Mekkotehdas. Tyget något gammalt loppisfynd.
Och visst blev klänningen söt! Men på något sätt väldigt öppen i halsen. Satte in lite spets för att minska halshålet. Men vet inte om jag lyckades speciellt bra. Blir nog knappast några flera av den modellen.