30 maj, 2013

Sylan våren 2013

Ja visst, vad jag njöt! Härligt att få träffa min gamla syjunta och genast märka att allting är precis som förr.

 Skratt
 och diskussioner
 och handarbete.
Förvånas varje gång över hur mycket man faktiskt hinner sy på 24h!
Utsällningsbordet svämmade, fastän alla plagg inte ens sattes fram.

Jag återkommer senare med inlägg om mina skapelser.

12 maj, 2013

Randiga mjukisbyxor

Jag har blivit beroende av randigt tyg och randiga kläder. Det är så fräscht och fint. Hos Pehemiä hittade jag helt underbart randigt stretchfrotté i så fina färger att jag fick beslutsångest. Hem kom alltså denna brunvit-randiga härlighet. Hem kom också 70 cm i turkosvit färgställning. Men nu vet jag inte om jag ska sy caprin till mig eller byxor till flickorna av det. Kanske det räcker till både och...
Av det bruna tyget ville jag ha mjukisbyxor men hade inget färdigt mönster så jag tog och ritade ett byxmönster utifrån ett leggingsmönster jag använt tidigare. Men midjan blev för hög (se första bilden).
Så jag klippte upp mudden och sänkte vid midjan en 5cm, och sydde sedan fast mudden igen.
Byxorna blev lite som en blandning mellan leggings och innebyxor.
Påminnelse till mig själv: sätt in ännu nån centimeter vid låren ifall du vill minska på leggingsintrycket. Funderar även på om det skulle vara en idé att sy fast en ficka på benet.
Tänkte att jag skulle sätta in metallringar i mudden för snöret. Men det visade sig att jag inte hade några såna knäppen, så jag sydde knapphålsrundlar istället och trädde snöret igenom dem. Vi får hoppas att de håller.

Hur kan man bli så glad över ett par randiga mjukisbyxor?

11 maj, 2013

Hihatin

Såg det här inlägget och blev så inspirerad att den omedelbart hamnade på min to-do lista. Hade passligt slattrigt enfärgat viskosjersey i hyllan, så i torsdags ritade och klippte jag ut mönsterdelarna och sydde ihop plagget.
Den här var superlätt och snabb att sy.
Alla sömmar syddes med overlocken.
Och "boleron" blev just så bra som jag tänkte. Förutom att ärmarna blev onödigt spända.
Nästa ska jag sy med lite lösare ärmar. För en nästa blir det garanterat. Måste bara införskaffa lite mer tyg först.

09 maj, 2013

Pyjamas-shorts

Vår äldre flicka tycker om att sova i shorts. Hennes favoritshorts var så tunna och nötta att det fanns hål i baken. Jag frågade lov och efter en lång tvekan gick hon med på att de skulle klippas sönder. Ritade av mönstret och sydde upp några test-shorts av små stuvbitar.

De gröngula blev favoriterna, och faktiskt såpass fina att de säkert kommer att användas i sommar även dagtid.

08 maj, 2013

Duplomania

Japp! Man kan med gott samvete kalla denna Buzzning för en succé. Lego Duplona som kom i fredags har varit utspridda på golvet i aktiva lekar flera gånger om dagen, varje dag sedan dess.
Både 1½ åringen och 4½ åringen leker lika gärna och lika intensivt.
Varje gång olika lekar.
Det allra bästa med Duplo (eller lego överlag) är att gamla och nya bitar går att kombinera med varandra.
Det gör ju möjligheterna för fantasifulla lekar tiofaldigt större! 
Den äldre gillade också lådan och häftet som hade olika mallar uppbyggda av legona.
Och Stolt var hon (med all rätt) då hon lyckades bygga likadant som på bilden.
Den här buzzningen satte igång, eller åtminstone påminde hela familjen om hur roligt det är att skapa lekar och sagor med legobitar. Så till den grad att jag gick och gjorde något riktigt otippat. Jag skaffade en grön "gräsplatta" till duplona fastän jag tycker att priset för en enstaka platta är onödigt hög. Men inte nog med det! Hem kom jag med en spillrans ny duplo-box?! Tror vi nog kommer att klara oss galant under skärtorsdagen och i helgen fastän det skulle ösregna dygnen runt. Nu är vi förberedda!

Vill du också bli en Buzzador? Kolla här vad det innebär!

07 maj, 2013

t-shirts till den äldre

V har vuxit rejält under den senaste tiden, och många av hennes kläder har blivit för små. T-shirtar var det ganska stort behov av, så fixade några till i samma mönster som denna.

Den orangeprickiga blev stor favorit. Den med klöver inte så stor hit. Men efter en veckas väntan, fick den också komma i användning.
Min syhörna brukar vara ett enda kreativt kaos, mest pågrund av att jag inte har haft avställningsytor för diverse tillbehör. 
Men till vappen tog vi in en extra bokhylla som låg i snickarboden, och se hur fint det blev med egna platser för var sak. Det är dessutom mycket roligare att ha resårerna framme och färgkoordinerade är intryckta i en låda.

06 maj, 2013

tuuning av loppiskjol

Den här så gott som oanvända kjolen hittade jag på loppis i Hesa för 2e. Föll genast för mönstret på tyget. Hon som sålde berättade att hon köpt kjolen i England från nån liten butik.
Men kjolens passform var usel på mig. För lång och för mycket tyg. Klippte bort det extra.
Satte in en mudd i midjan och så var tuuningen klar.


Tyget är av tunt vävt bomull och kjolen har en innerkjol i satin (?). Alltsammans sydde jag enkelt ihop i ett kör med mudden.

Test-blus blir favorit hemma

Mönstret till den här toppen är från Ottobre (5/2007) men kraftigt förlängd. Jag ville testa modellen och klippte upp i ett gammalt (men ack så skönt) tyg från skåpets gömmor.
Skippade allt som heter följa instruktioner, och sydde ihop tröjan i ett nafs. Är inte säker på hur axelbanden egentligen är tänkta att sys, men så som jag gjorde dem kan det nog inte vara meningen att göra "på riktigt". För de tål absolut inte närmare granskning.
 Fult tyg som inte alls passar min hudfärg. Synd. För det här blev en definitiv favorit. En hemma-favorit.

Paitan går också att skuffa upp så att resåren ligger på höften. Men då ska man nog kanske ha farkkun eller andra byxor på sig istället för leggings.